BARBARA PINTER ZUPANČIČ

Upravičeni ste do življenja iz veličine!

Dve besedi, ki jih uspešni ljudje nikoli ne izrečejo

Uspešni in kreativni ljudje ne bodo nikoli izrekli besedi »Nimam časa«. Povedano drugače: Nikoli jih ne boste slišali, da so zaposleni, da so izčrpani. Najbolj kreativni in uspešni naredijo veliko več v enem tednu ali mesecu kot večina ljudi.
Kaj nam sporočajo ljudje, ki izrečejo »Nimam časa«? Največkrat to sploh ni res, ker imajo čas, le napolnijo svoj čas z dejavnostmi, s problemi, da bi ubežali svoji nesigurnosti, resnici, da niso zadovoljni s sabo, s svojim življenjem.

Življenje, ki ga živimo danes nam omogoča, da stvari opravimo bistveno hitreje kot včasih. Samo spomnite se, kako smo včasih prihajali do informacij. Knjižnica, knjige, članki, kopije, prepisovanje … danes pa preprosti klik na google in to je to. Ali pa, kako smo živeli brez mobitelov, kako smo se dogovarjali za zmenke. En klic in to je to. E-maili, priponke, vse to nam delo olajša in ne oteži. Vsa ta tehnologija nam pravzaprav omogoča, da bi imeli več  časa. Torej je izgovor, da ni časa, res le izgovor.
Iskreno odgovorite na vprašanje. Če ste kadarkoli izrekli »Nimam časa, izčrpan/a sem«, je to zaradi nalog, pri katerih resnično uživate?

Moj iskren odgovor je »ne«. In to je 100 % resnica. Ko sem izčrpana in nimam časa, je to zato, ker delam kup stvari, ki si jih ne želim ali bolje, sploh ne vem, zakaj jih delam. Nimam odgovora na svoj zakaj? In potem je delo le zaradi dela samega.
Če se ob delu počutite izčrpani in nimate časa, potem je to delo, ki vam ne pomeni dovolj. Oziroma bolje rečeno:

Delo vredno početja je polnost.

Ko boste naslednjič začutili, da nimate časa, si naredite uslugo in se ustavite in ponovno ocenite vašo situacijo. Če ste resnično pripravljeni na spremembe, potem boste že vedeli kaj morate narediti. Če pa niste, bodite vsaj tako iskreni do sebe, da si to priznate in prenehate z pritoževanjem.

Če vas vprašajo: »Kako ste?«, ne odgovorite: »Izčrpano, sploh nima časa zase«. Namesto tega odgovorite: »Iskreno, moje delo ni idealno, imam občutek, da delam veliko stvari, ki mi pravzaprav ne pomenijo veliko. Moj dan je poln nalog, ki me ne izpolnjujejo in me je strah, da bom obtičal/a tukaj do konca življenja.«
Kajti, to je resnica. In prav je, da izrečete to, ne pa da se izmikate in da se samo pritožujete. Vem, bila sem v tem in naredila sem korake iz tega ven. Zataknjena sem bila v prepričanju, če ne delam ves čas, če nisem prisotna, potem sem nevidna in neuspešna. Resnica pa je ravno obratna. Z odstranitvijo vsakdanjih nalog in projektov, kontrole in stalne prisotnosti  iz mojega življenja, sem dejansko ustvarila več priložnosti in več prostega časa.

Imam več zahtev na listku »Kaj moram storiti danes«. Ampak ne govorim si več, da nimam časa, da bi postorila vse. Namesto tega sem v pričakovanju, kaj mi bo vse to dobrega prineslo, ker delam iz srca in ne iz strahu, ker vem zakaj to delam, ker meni in mojim prinese tisto, kar nas izpolnjuje.

Sem ženska, ki si ne želi več živeti življenja nekoga drugega. Svoje uspehe merim z stvarmi, dogodki, ljudmi, ki me razveseljujejo in ne z stvarmi, ki jih časti družba.

Zato prekinite s tem, da nimate časa. Začnite s tem, da ste pošteni do sebe. Delajte drugače od običajnega. Bo strašljivo, a je vredno tega.
Bodite drzni in začnite uživati v življenju.

Varovanje zasebnosti in splošni pogoji