BARBARA PINTER ZUPANČIČ

Upravičeni ste do življenja iz veličine!

Omejujoča prepričanja 2. del

Spoznaj se in zmagal boš v vseh bitkah.

~Sun Tzu

Ste se pripravljene še bolje spoznati? Prepoznati omejujoča prepričanja, ki ovirajo vaše življenje? To sprejeti in spremeniti? Pa pojdimo.

Kako bi odgovorili na vprašanje  => Pojavite se na odru ali vodite sestanek, kako se počutite?

  1. Počutim se kot doma, obvladam sceno, vse je OK.
  2. Poskušam nastopati in se obnašam, kot da je vse naravno, da sem v najboljši različici samega sebe in da se počutim udobno, a vseeno je resnica, da se počutim, kot da me nekaj omejuje in se ne morem polno izraziti.
  3. To se nikoli ne zgodi. Na vsak način se izognem takim situacijam, ker se počutim prestrašeno.

Skrivnosti odgovorov, povezanih z omejujočim prepričanjem.

Če je vaš odgovor a): ste super in ste na tem področju življenja močni. Lahko se vprašate samo, kako lahko to še izpopolnite in ste še boljši vodja.
Če je vaš odgovor b): vas obremenjuje omejujoče prepričanje, da je ljubezen do samega sebe nevarna.
Če je vaš odgovor c): je v vas definitivno blokada, da je ljubezen do samega sebe nevarna.

To pomeni, da si ne dovolite v polnosti izraziti samega sebe, ker ste programirani iz otroštva, družbe, da je izražanje lastne resnice nevarno, napačno. Ker če se izrazite, vas bodo vsekakor utišali, ker je neumno, nepomembno  in boste zato tarča posmeha in ljudje vas bodo sodili. Če pa se le opogumite in izrazite, se vam bodo vsi posmehovali in vas bo sram.
Kako lahko blokado »ljubezen do samega sebe je nevarna« začnemo spreminjati? Najprej skozi to, da sploh prepoznamo, da tako delujemo. Zato so vam v pomoč spodaj opisi skozi sisteme obnašanja:

Sistem obnašanja 1: Težko vam je, ko se morate izpostaviti, bodisi v družbi ali poslovno, a premagate strah in to storite. Ste briljantni, dobivate pohvale, vas prepoznavajo, ste vidni. Vi pa reagirate »Oh ne, saj ni bilo tako dobro, sem naredil/a napako, tam in tam, pa to je bilo premalo natančno ipd«. Vse to izhaja iz otroštva. Ko ste se hoteli izraziti, pokazati v vsej svoji veličini, igrivosti, ste bili kakorkoli zaustavljeni in to so samo spomini strahu iz otroštva.

Sistem obnašanja 2: Ljubezen do samega sebe vas straši, čutite, da če bi jo res ponotranjili, bi bili ranjeni. Globoko v sebi čutite, da je prav tako in da se imate radi, ampak ker so vas pri tem v mladosti zafrkavali, se vas sramovali, ste to utišali v sebi.

Sistem obnašanja 3: Se obsojate in celo obsojate še preden se obsojate. Na vsak način se skušate izogniti obsojanju, ker imate občutek, da je obsojano vse, kar naredite, ustvarite. Vse je predmet kritike, padajo pripombe. Da ste naredili narobe, da bi lahko bilo bolje. Tako ustvarite sistem, ko že kar sami sebe obsojate vnaprej. Tako se ustavite in sploh ne reagirate, ne naredite, samo da se izognete temu morečemu obsojanju. Tako so vašim staršem delali že njihovi starši. Ker se poskušate izogniti obsodbam, pozabite nase in ne delujete iz sebe, ampak iz stanja in znanja o tem, kaj se od vas pričakuje, da boste sprejeti, pohvaljeni. Pa ste spet razočarani, ker ljudje vedno obsojajo – če ste suhi ali debeli, če ste leni ali delavni, če ste bogati ali revni – temu se preprosto ne morete izogniti!

Sistem obnašanje 4: Počutite se kot da ste »preveč« – delavni, bogati, da preveč govorite, imate preveč energije. Ker ste naučeni, da ni v redu, če izstopate. Da je to napihovanje. Preveč je neprimerno. Zato se ustavljate, delate korake nazaj in ne naprej.

Sistem obnašanja 5: Če kaj prejmete, čutite, da morate že nekako povrniti. Denar, ljubezen, karkoli. Starši so vas nagradili z ljubeznijo, denarjem, če ste kaj naredili dobro, prav. In obratno; kaznovani ste bili, če nekaj niste naredili prav, vzeli so vam pozornost, ljubezen. Naučili so vas, da ne morete dobiti nekaj za nič. Naučeni ste, da če vam nekdo nekaj da, da mu morate povrniti. Ampak to ni dajanje, to je manipulacija. In zato ste omejeni v prejemanju. In zato tudi čutite, da je prejemanje denarja ali ljubezni lahko nevarno.
Ampak vesolje ne deluje tako, ne po tem principu. Ptica ne poje, ker smo ji nekaj dali. Roža ne cveti, ker smo ji nekaj dali. Narava pač deluje in deluje v vsej svoji lepoti, ker se hoče izraziti.
Zato lahko to sprejmemo in spremenimo.

Ne ustrašite se, obstaja rešitev. Preprosta, a učinkovita.
In to je -> Orodje v pomoč za dosego ponovne  ljubezni do samega sebe.
Vsakič, ko opazite, da delujete v načinu, opisanem v prejšnjih 5 primerih, se ustavit. Začutite v telesu, kje je napetost in v ta predel pošljite sporočila:

Rad/a se imam. Varen/varna si, poskrbel/a bom zate.

Drugič je na vrsti prepričanje: Sem nevreden/nevredna, nihče me ne mara, nisem dovolj.

Do naslednjič, Barbara.

small_divider_1

Varovanje zasebnosti in splošni pogoji