BARBARA PINTER ZUPANČIČ

Upravičeni ste do življenja iz veličine!

“Hvaležnost nečemu” Srečno 2015

Zaključujemo leto in upam, da je bilo tudi za vas prijazno in podporno. Tako lepo leto kot sem ga imela jaz, res ne spomnim. Verjetno je bilo še katero leto tako pomembno zame, a ključno je da je moje zavedanje hvaležnosti  tisto, ki je spremenilo vrednotenje kaj je zame resnično uspešno.

Ključno zame je bilo spoznati razliko med dvema vrstama hvaležnosti. Prvo  bom poimenovala kar ‘hvaležnost za nekaj’, kajti pri njej gre za to, da opazimo vse tisto za kar smo hvaležni (moj mož, oba otroka, prijateljice, ki mi stojijo ob strani, naša kužika Chally, primarna družina, vse pogumne ženske, ki delajo z mano  in še bi lahko naštevala). A obstaja še globlja vrsta hvaležnosti, ki je zame neprecenljiva.

Pri tej drugi vrsti hvaležnosti namreč ne gre toliko za ‘hvaležnost za nekaj’ temveč za ‘hvaležnost nečemu’. Z drugimi besedami, ne mislim zgolj na stvari, za katere sem hvaležna, temveč zaznavam občutek, ki je za tem čemur sem »hvaležna za«. Kaj je vir, da sem tako izpolnjena, od kod prihaja? In ta vir je obilno poln dobrote, ki brez prestanka ustvarja razgibano paleto izrazov življenja, s katerimi me obdarja. To je povezanost, sprejetost, biti vidna in slišana, čutiti ljubezen, dobroto, sočutje, biti pomembna za nekoga ipd….neskončna paleta, edinstvena za vsakega posameznika.

Tovrstna globoka hvaležnost, in ne ‘hvaležnost za nekaj’, je tista, ki mi privabi solze v oči, saj se ob njej počutim ne le srečno, ampak objeto in varno. Ko sem hvaležna za nekaj, se počutim zgolj srečno, srčna hvaležnost viru pa v meni prebudi občutek, ki je zame ključen in po katerem hrepenim. In ko je to moje hrepenenje izpolnjeno, sem celostna.  Ko si hvaležen za to kar imaš, se preprosto zavedaš samo svojih darov, ko pa si hvaležen iz globine svojega srca, si v stanju sprejemanja. To je tako, kot da si poslušalec pogovora med seboj in nečim veliko večjim od sebe. In take hvaležnosti si želim.

Želim, da je vaše dojemanje hvaležnosti v letu 2015 globoko in bogato, in da se naslednje leto posvetite ne le temu, za kar ste hvaležni, temveč tudi na dejstvo, da lahko poiščete nekaj globljega, kar resnično napolni vašo dušo.

small_divider_1

Varovanje zasebnosti in splošni pogoji