BARBARA PINTER ZUPANČIČ

Upravičeni ste do življenja iz veličine!

Omejujoča prepričanja, 1. del

V nas je vsebina, ki hoče živeti, ki hoče biti izražena. Tako to je, taka je resnica in pika. In ne moremo je spremeniti. Vsebina naše Biti. Sije brez truda, ljubi brez truda, ves čas je povezana z obiljem in radostjo.

Zakaj potem naše življenje ni tako bleščeče? Zakaj se soočamo z izzivi?
Ker naša človeška plat potrebuje delo, potrebuje spremembe, potrebuje rast.

V svojem bistvu smo popolni. Tisto kar je ovito okoli bistva je tisto, kar mora biti razjasnjeno. In to je tisto, kar smo si navili okoli bistva, skozi življenje, nezavedno. In to imenujemo omejujoča prepričanja, omejujoči pomeni in zgodbe, ki nas dušijo, ki nas omejujejo.

Vsebina našega Bistva, naše Duše, še vedno je in hoče biti izražena, a jo omejuje to, kar je ovito in zavito  okoli. Težke zarjavele verige, okovi nas zadržujejo, da ne zaživimo to, za kar smo rojeni. Si lahko predstavljate kakšna teža je ovita okoli nas?

Brez da odkrijemo katera prepričanja in zgodbe nas omejujejo, bomo težko stopili naprej. Odkriti moramo njihov izvor, sprejeti, da so del nas in da jih ne potrebujemo več. Ena za drugo bodo verige odpadale in teža bremena omejujočih prepričanj nas ne bo več omejevala, da ne bi čutili svobode in ljubezni.

Pa stopimo skupaj na to pot.

Kako bi odgovorili na vprašanje => Če vam nekdo izrazi, da vas ne mara, da mu niste všeč, kaj bi naredili?

  1. V istem trenutku, ko bi to slišal/a bi pozabil/a in se s tem ne bi več ukvarjal/a.
  2. Znova in znova bi si ta dogodek ponavljal/a v glavi, verjetno kar nekaj dni, nato bi izpustil/a.
  3. Ves čas bi bil/a obseden/a z mislijo o tem, kaj je rekel ali rekla, kaj sem naredila/a in kako lahko to popravim.

Skrivnosti odgovorov povezani z omejujočim prepričanjem.
Če je vaš odgovor a): ste super in ste na tem področju življenja osvobojeni
Če je vaš odgovor b): vas obremenjuje omejujoče prepričanje, da ljubezen do same/ga sebe čutite samo preko potrditve od zunaj.
Če je vaš odgovor c): ste definitivno zasvojeni z potrditvijo in iskanjem odobritve od zunaj.

To pomeni, da težite k temu, da vas vsi okoli vas sprejmejo, da vas imajo radi, da vas odobravajo. Vsak najmanjši odklon od tega je za vas groza, je katastrofa. Ste neljubljeni, nesprejeti, nesposobni. Skratka, ste skoraj nič.

Vam v pomoč sem pripravila še opise skozi sisteme obnašanja, da le prepoznate kako delujete:

Sistem obnašanja 1: En dan ste zelo v redu, druga dan pa zelo slabo, ker živite od zunanjih potrditev in ker te energije odobravanja ni, ste seveda na tleh. Torej, če je to vaš vir energije in če tega ne dobite, ste prazni, se ne počutite žive.
Osnova vaše lastne energije ni v vašem viru, ampak v tujem in ker tega ne morete kontrolirati, ste v odvisnem razmerju zunanjega odobravanja.

Sistem obnašanja 2: Imate občutek, da se nikoli ne odločite prav. Ne morete se odločiti, kaj je za vas dobro in kaj ne, ker iščete potrditev nekoga drugega.

Sistem obnašanja 3: Ves čas čakate na dovoljenje, da sploh lahko živite, da ste srečni, da se premaknete naprej. Zakaj? Ker nosite prepričanje, da je tisto kar drugi mislijo in odobravajo pomembnejše od vašega čutenja. Čakate in čakate na dovoljenje, to čakanje pa ubija.

Sistem obnašanje 4: Počutite se neprijetno v družbi. Ne počutite se dobro brez potrditve, pazite kaj boste rekli, da boste odobreni, sprejeti.

Sistem obnašanja 5: Ves čas se trudite, da bi delali tisto kar delajo drugi, da bi pripadali. Ali pa delate, kar mislite, da drugi od vas pričakujejo. Vse to raje izberete, kot da bi misli nase in sebe postavili na prvo mesto, kajti tako vas ne bodo sprejeli in zato ne boste ljubljeni.

Sistem obnašanje 6: Zelo vam je pomembno, kaj o vas mislijo, kaj o vas govorijo. Brez te pozitivne odobritve niste ljubljeni.

Vsaka od teh omejitev je nastala v našem življenju skozi dogodke, na katere so vplivali naši starši, sorodniki, sorojenci, naključni ljudje, šola, družba, nezavedno. Izrečene besede, ki so se nas dotaknile, ki so ranile našo osnovno esenco, so v nas pustile pečat, da drugi vedo bolje, kaj je za nas dobro.

Ne ustrašite se, obstaja rešitev. Preprosta, a učinkovita.
In to je -> Orodje v pomoč za dosego ponovne  ljubezni do samega sebe.
Vsakič, ko opazite, da delujete v načinu opisanem v prejšnjih 6 primerih se ustavite, pa tudi sicer si čim večkrat čez dan izrecite:

Odobravam SE, odobravam kar govorim, odobravam kar delam, odobravam SE.

Drugič pa v prepričanje Ljubiti samega sebe je nevarno.

Do naslednjič, Barbara.

small_divider_2

Varovanje zasebnosti in splošni pogoji